Povestea

În ce constă proiectul?

Shift+Vieți își propune ca folosind tehnologia, implicarea voluntarilor și metode de inovare socială să ajute persoanele cu dizabilități să aibă acces la un loc de muncă adaptat nevoilor lor. Proiectul are în vedere, deocamdată, persoanele care trăiesc cu deficiențe de vedere, autism, sindrom Down și schizofrenie.

Ce-am făcut până acum?

Fundația Comunitară București și ING Tech au pornit Shift+Vieți în iunie 2018, cu un studiu despre situația persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități din România.

Am îngustat apoi aria cercetării, pentru a ne putea ocupa îndeaproape de patru categorii de dizabilități. Ne-am oprit asupra autismului, sindromului Down și schizofreniei, considerate dizabilitățile cu cele mai puține șanse de a fi angajabile, precum și asupra deficiențelor de vedere, pentru care aportul tehnologiei este evident.

Pentru a înțelege cât mai bine nevoile profesionale ale acestor categorii, am intervievat deopotrivă persoane cu dizabilități, reprezentanți ai angajatorilor, ai ONG-urilor, precum și ai unei platforme de recrutare specializate. Pe baza discuțiilor am scris rapoarte despre dificultățile și oportunitățile cu privire la angajarea persoanelor care trăiesc cu una dintre cele patru tipuri de dizabilitate. 

Toate datele pe care le-am obținut în urma demersului de cercetare – dezvoltat împreună cu Andrei Mihail Tudor, doctor în antropologie și cadru didactic asociat al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA București și Vlad Odobescu, jurnalist și reporter la DoR – se găsesc în secțiunea Resurse.

Ce vrem să facem în continuare?

Pornind de la rapoartele create pentru fiecare dizabilitate în parte, ne propunem să găsim soluții care să-i ajute pe cei care trăiesc cu deficiențe de vedere, autism, sindrom Down și schizofrenie să devină angajați productivi în cât mai multe domenii.

Avem nevoie de ajutorul voluntarilor pentru ca, în urma unui proces de inovare socială coordonat de Impact Hub Bucharest, să propună idei de soluții care pot ajuta persoanele cu dizabilități să aibă acces la piața muncii.  În timpul procesului de inovare socială vom beneficia de sprijinul Asociației Autism România, Asociației Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAis), Fundația Estuar, Fundația Special Olympics Romania și Nazarcea Grup.

Cele mai bune idei vor primi finanțare pentru a fi implementate. Fondul de finanțare este de 100.000 EUR.

Citește mai multe în secțiunea Înscrieri.

Cronologic

Iunie 2018

Am realizat o cercetare despre situația persoanelor cu dizabilități din România;

Iulie 2018

După o dezbatere cu reprezentanți ai ONG-urilor și autorităților locale din domeniu, am restrâns aria cercetării la 4 tipuri de dizabilități pe care ne concentrăm: deficiențe de vedere, autism, sindrom Down și schizofrenie;

August 2018

Am realizat interviuri cu persoane cu dizabilități, pentru a înțelege mai bine realitatea în care trăiesc;

Septembrie 2018 - Februarie 2019

Am documentat fiecare dizabilitate asupra căreia ne concentrăm și oportunități de angajare pentru fiecare în parte, atât la nivel local, cât și internațional;

Martie 2019

Deschidem perioada de înscrieri a voluntarilor care își doresc să se implice în acest proiect;

Aprilie - Iunie 2019

Voluntarii își vor alege una dintre dizabilitățile pentru care vor să caute soluții și vor lucra în echipe, coordonate pe baza unei metodologii de inovare socială. La finalul procesului vor fi selectate, de către un juriu independent, ideile care vor primi finanțare pentru a fi implementate.

@ COPYRIGHT 2019 - ALL RIGHTS RESERVED. Designed by Agency Boon.

Redimensionare fonturi
Contrast