Muncește cu dizabilitate

Deficiențe de vedere

Câți oameni trăiesc cu deficiențe de vedere în lume?

La nivel global, aproximativ 253 de milioane de oameni au o formă de afectare a funcțiilor vizuale. Dintre aceștia, 36 de milioane sunt nevăzători, iar 217 milioane au o formă moderată sau severă de afectare a vederii.

În ce domenii pot lucra persoanele cu deficiențe de vedere?

Sunt angajate în domenii diverse: de la marketing, resurse umane, business management și administrație, la sănătate, justiție sau agricultură. Unul dintre cele mai dăunătoare stereotipuri e că nevăzătorii sunt limitați la o listă clară de joburi. 

Câte persoane nevăzătoare sunt în România?

La sfârșitul lui martie 2018, erau înregistrate aproximativ 96.000 persoane cu handicap vizual, între care peste 50.000 erau adulți cu handicap sever.

În România, cei cu deficiențe de vedere lucrează ca….

maseur, cartonagist, fochist, infirmier, lăcătuș mecanic, muncitor, secretar, umplutor de sifoane.

Angajatorii sunt sfătuiți să…

În relația cu un nevăzător, angajatorii sunt sfătuiți, în primul rând, să-i trateze la fel ca pe candidații tipici în timpul interviurilor de angajare: aceleași întrebări și descrieri la fel de detaliate ale jobului, aceleași întrebări legate de cum își imaginează ei rolul în cadrul organizației.

Adaptări minime

Un angajat nevăzător are nevoie de adaptări minime ale spațiului de lucru: zone delimitate prin suprafețe distincte pentru birouri și pentru ședințe, trasee eliberate de obiecte ce i-ar putea incomoda în timpul programului. De multe ori, asemenea adaptări sunt utile și persoanelor tipice

Autism

Câți oameni cu autism trăiesc în lume?

Cifrele variază substanțial: Organizația Mondială a Sănătății estimează că 1 din 160 de copii e afectat de o tulburare de spectru autist. În schimb, potrivit Centers for Disease Control and Prevention, în jur de 1 din 59 de copii suferă de o asemenea tulburare.

În ce domenii pot lucra persoanele cu autism?

Se recomandă joburi în domeniul tehnologiei (programare), în domeniul științific (tehnician de laborator, cercetător sau asistent în cercetare), în jurnalism și documentare (statistică sau redactare de carte), joburi ce presupun interacțiuni cu animalele (doctori veterinari, pet-sitter-i).

Manifestările autismului

Deși diferă de la o persoană la alta, manifestările clasice sunt: lipsa apetitului pentru socializare și sensibilitățile senzoriale.

Câte persoane cu autism sunt în România?

Și la nivel național cifrele variază în funcție de sursă: ultimele statistici oficiale disponibile, din 2012, făceau referire la 7.179 de persoane cu autism, în timp ce organizațiile din domeniu estimează că numărul real ar fi de 30.000.

În România, cei cu autism lucrează ca…

Cele mai multe persoane cu autism din România nu lucrează. Unele dintre ele nici nu sunt diagnosticate și „suferă în tăcere”.

Sindrom Down

Câți oameni trăiesc cu Sindrom Down în lume?

În 2015, 5,4 milioane de oameni din întreaga lume erau diagnosticați cu Sindromul Down. Prevalența este de un caz diagnosticat la aproximativ 1.000 de nou născuți.

 

Ce lucrează și ce pot lucra cei cu sindrom Down?

Pot avea slujbe variate, de la barista, la dansatori,  bibliotecari, pictori, activiști, actori, scriitori, antreprenori sau lucrători în zona auto. Pot să lucreze inclusiv în zona IT (introducerea de date sau managementul conținutului pe site). Majoritatea lucrează însă part-time datorită limitărilor impuse de afecțiune. 

Recomandare pentru angajatori

Ca și în cazul multor alte forme de dizabilități, angajatorii trebuie să se concentreze pe deschiderea celorlalți angajați, astfel încât stereotipiile legate de sindromul Down să nu influențeze relația dintre cei cu acest sindrom și ceilalți.

Câți oameni trăiesc cu Sindrom Down în România?

Prima statistică cu privire la persoanele cu Sindromul Down din România arată că în țară trăiesc 4.420 de persoane cu această afecțiune. Însă un calcul realizat pe baza incidenței la nivel global urcă cifra probabilă la 20.000 de cazuri.

În România, cei cu sindrom Down lucrează ca…

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 3 a centralizat situația angajabilității și educației persoanelor cu deficiențe mentale. Conform lor, cei care lucrează au următoarele profesii: agricultor, bucătar, croitor, inginer, muncitor, olar sau sudor.

Schizofrenie

Câți oameni trăiesc cu schizofrenie în lume?

Peste 23 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu schizofrenie. Boala afectează mai degrabă bărbații decât femeile.

În ce domenii pot lucra persoanele cu schizofrenie?

Sursele descriu o gamă eterogenă de meserii. Pot fi librari, asistenți virtuali, operatori de introducere de date, curieri, designeri grafici, asistenți medicali, ingineri, programatori, tehnicieni, profesori, telemarketeri, electricieni, contabili, agenți de vânzări, reparatori de calculatoare, directori executivi sau chiar DJs.

Manifestările schizofreniei

Schizofrenia cuprinde distorsiuni în gândire, percepții, emoții, vorbire și comportament.

Câți oameni trăiesc cu schizofrenie în România?

Statisticile oficiale cu privire la această afecțiune lipsesc.  Având în vedere însă faptul că schizofrenia afectează aproximativ 1% din populația lumii, reiese că aproximativ 200.000 de români pot fi afectați.

În România, cei cu schizofrenie lucrează ca….

Conform datelor obținute de la DGASPC 3, cei care suferă de schizofrenie lucrează ca: agenți comerciali, asistenți economiști, infirmieri, îngrijitori clădiri, lăcătuși mecanic, muncitori, secretariat administrativ și țesători.

@ COPYRIGHT 2022 - ALL RIGHTS RESERVED. Designed by Agency Boon.

Redimensionare fonturi
Contrast